Friday, September 30, 2011

Bolehkah alam ini terjadi dengan sendirinya?

Kita sering mendengar mengenai alam ideal yang dikemukakan oleh tokoh-tokoh barat seperti Plato, Kant, August Comte, Pastor, Newton, Pascal, Malbranch, Harvy, Golle, dan Hocasle. Namun adakah mungkin alam ini terjadi dengan sendirinya tanpa sebarang pengaturan yang merancang setiap pergerakan orbit, planet, dan berjuta bintang-bintang yang bergerak mengikut laluan yang ditetapkan?

Cuba kita fikirkan, sekiranya kita meletakkan 4 biji guli putih dan satu biji guli merah di dalam satu bekas dan kita cabut salah satu daripadanya, kemungkinan guli merah yang terpilih ialah 1:5. Kalau kita meletakkan 9 biji guli putih dan 1 biji guli merah, kemungkinan guli merah yang terpilih akan menjadi kepada 1:10. 

Sekiranya infiniti guli putih dan satu biji guli merah diletakkan bersama, maka kemungkinan guli merah yang akan terpilih dalam setiap cabutan akan menjadi 1:infiniti. Tidak akan ada seorang pun orang yang berakal akan mengatakan bahawa guli merah mesti akan tercabut keluar pada cabutan pertama, kedua, atau keseratus.

Namun cakerawala yang infiniti ini mempunyai satu keadaan sahaja, beredar secara sistematik dan tidak berlanggar. Bagaimana kita boleh mengatakan bahawa keadaan ini berlaku secara sendiri atau setiap keputusan yang memerlukan pengiraan yang kompleks dalam peredaran objek-objek di cakerawala ini dicabut secara kebetulan tanpa ada yang mengaturkannya yang bersifat Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui?

" Dialah yang menjadikan matahari yang bersinar dan bulan bercahaya, dan Dialah yang menetapkan tempat-tempat orbitnya, agar kamu mengetahui bilangan tahun, dan perhitungan (waktu). Allah tidak menciptakan yang demikian itu melainkan dengan benar. Dia menjelaskan tanda-tanda (kebesaran Nya) kepada orang-orang yang mengetahui. "
-Surah Yunus, ayat 5.

Maha Suci Allah, tuhan yang mentadbir sekalian alam.

No comments:

Post a Comment